11 januarja 2019 | Novice

Zakaj v vozniških dovoljenjih in potnih listih ni strešic?


»Strešice niso banalen dodatek, pač pa bistven sestavni del našega imena in priimka. Zato moramo biti vztrajni in ne smemo pasivno sprejemati napačno zapisanih imen in priimkov,« je prepričan Livio Semolič (SKGZ), ki ramo ob rami z Julijanom Čavdkom (SSO) koordinira delo službe za jezikovne pravice Zajezik. Nastala je oktobra, da bi nudila oporo pri uveljavljanju jezikovnih pravic, zapisanih v zakonih in drugih virih.

V času od zagona službe so prejeli kar nekaj vprašanj z različnimi problematikami, povezanimi z manjkajočimi strešicami na uradnih dokumentih, v zvezi s katerimi pozivajo posameznike, naj stopijo v stik s službo, ki jim bo pomagala z napotki za odpravo omenjenih težav. Več prejetih dopisov je bilo povezanih z vozniškimi dovoljenji, na katerih so pri podaljšanju veljave dokumenta strešice iz imena ali priimka … enostavno izginile (ali jih nikoli ni bilo). »Prav je, da vsak posameznik zahteva, da sta uradno ime in priimek, kot sta natisnjena na osebni izkaznici, pravilno napisana tudi na vozniškem dovoljenju,« poudarja Semolič, saj je pravno gledano osebna izkaznica čisto dovolj kot dokazilo. Dogaja se namreč, da na uradih za promet za pravilen zapis s strešicami zahtevajo dodatno dokumentacijo.

Kdor bi službo za jezikovne pravice Zajezik želel opozoriti na kako podobno jezikovno težavo, na katero je sam doletel, jim lahko piše na elektronski naslov info@zajezik.eu.

VIR: https://www.primorski.eu/se/zakaj-v-vozniskih-dovoljenjih-in-potnih-listih-ni-stresic-BA165663